Försvarets Sjukvårdscentrum på Hammarö hotas av flytt

Försvarets Sjukvårdscentrum på Hammarö flyttas till Göteborg. Det framgår av den försvarsproposition som regeringen lägger fram på fredag, erfar Ekot

För chefen på Försvarets sjukvårdscentrum, Erik Dalenius, kom det beskedet som en fullständig överraskning. Lika förvånad är kommunchefen på hammarö Anders Dahlén - vi var inte alls medvetna om risken att FHC skulle flyttas.

Försvarets Sjukvårdscentrum på Hammarö har idag 75 anställda varav drygt hälften är militärer. Här utbildas värnpliktiga läkare och sjuksköterskor och alla de som ska arbeta med sjukvård i våra utlandsstyrkor.

Verksamheten på Hammarö etablerades så sent 1994 och så sent som förra året bygges ett nytt stort förråd och en så kallad spökstad byggdes för att träna i realistiska miljöer. Investeringen gicvk på 20 miljoner kronor.

Enligt Ekot flyttas Försvarets sjukvårdscentrum till Göteborg som en sorts kompensation för att Amfibieregementet i Göteborg försvinner. Dessutom sägs att ett sjukvårdscentrum behöver knytas till ett större sjukhus. Det sistanämnda kommenterar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".