1 av 2
Vit älg. Foto Bosse Fritzén.
2 av 2
Runo Gunnestrand, i bakgrunden Bosse Fritzén med jämthunden Rappe. Foto: Torsten Gabrielsson/Sveriges Radio.
Älgjakten

Den vita älgen väcker känslor

1:41 min

Snart börjar älgjakten i Värmland men det är inte alla älgar som riskerar att hamna på middagsbordet eller i frysboxen under hösten. I västra Värmland finns många vita älgar och de går betydligt säkrare eftersom många jaktlag inte skjuter dem på grund av sin färg. Det här har pågått i flera år, och på vissa ställen är det numera nästan vanligare med vit älg än brun.

I Stora och Lilla Högs viltvårdsområde mellan Åmotfors och Charlottenberg, ungefär en mil från norska gränsen, ligger Runo Gunnestrand och hans jaktlags jaktområde. Här lät jägarna under en tid bli att skjuta de vita älgar som fanns, för att de tyckte att de var så ovanliga. Numera är de lika vanliga som de bruna, om inte vanligare. Just Stora och Lilla Högs viltvårdsområde beskrivs idag av många jägare som det område där det finns mest vita älgar i Värmland. Därför bestämde jaktlaget för några år sedan att börja jaga vit älg igen.

– I fjol skjöt vi en vit kalv, och sedan vi började skjuta vita älgar har vi väl skjutit en sex-sju stycken. Vi kan väl ha en och annan vit älg, det gör inget, men det får inte bli för många, tycker jag, säger Runo Gunnestrand.

Att älgarna är vita har att göra med en form av albinism, de bär på en "vit" gen, men till skillnad från albinon så har de värmländska älgarna bruna ögon. Djur med vanlig albinism har ofta dålig syn, men det gäller inte den vita älgen i Värmland. Även bruna älgar kan bära på den vita genen, vilket kan resultera i att t ex en brun älgko kan få en vit kalv. Men i övrigt är det inget särskilt med den vita älgen, även om vissa säger att det bär med sig otur att skjuta dem.

Det är svårt att säga hur många vita älgar det finns i Värmland, men gissningarna går från mellan 50 till 100 individer. Precis som vanliga älgar, så rör de på sig över stora områden, och det har till och med synts till vit älg i utkanten av Karlstad. Birgitta Edvardsson bor på landet utanför Charlottenberg och hon ser mer vit älg än brun.

– Den första vita kalven jag såg häromkring var vit på ena sidan och brun på andra. Det skjöts en vit kalv här för två år sedan, då var jag så arg att jag gick och pratade med jaktledaren i jaktlaget.

Och hon är inte ensam om sin åsikt att värna om den vita älgen. Till tursitbyrån Morokulien vid norska gränsen kommer flera turister och frågar om älgarna.

– Det är ju ett kännetecken för Eda, så den vita älgen har en stor betydelse för trakten. Jag tycker det är synd att de jagas, men det får ju inte bli så många att det är skadligt för arten, säger Ann-Louise Axelsson, turiststrateg.

– Min åsikt är att den vita älgen har ett stort värde för turismen, och därför borde man hålla igen jakten på den, säger Kurt Borg, distriktsordförande i Jägarnas Riksförbund i Värmland.

Det finns alltså en viss kritik mot att jaga vit älg, trots att det nu finns fler vita älgar vita älgar i Värmland än någonsin. Och även om det inte är en lika het fråga som den om vargjakten, så har det faktiskt förekommit mordhot i debatten. Men det var en enskild företeelse, i regel diskuteras den vita älgen öppet och sansat.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista