Afasiföreningen vill synas mer

1:24 min

I Värmland drabbas varje år runt 900 personer av stroke. Många drabbas då också av afasi, en språkskada. Men för få känner till rehabiliteringsmöjligheterna som finns.

– Vi vill att fler ska känna till den möjligheter till hjälp som finns att få på Afasiföreningen i Värmland, säger Anki Hörnlund och Susanne Björkegren som båda informerar på den internationella Afasidagen om föreningens verksamhet i centrala Karlstad.

– Vi har individanpassad dataträning och många olika program för både siffror och bokstäver, säger Sussanne Björkegren. Tio datorer finns för träningen.

– Det är väldigt viktigt att man kommer igång i tid och det går fort att lära sig i början, säger Anki Hörnlund.

Varje år drabbas cirka 12 000 personer i vårt land av afasi. Av dessa är drygt 4000 personer, i yrkesverksam ålder. Inte bara stroke utan också slag emot huvudet kan ge afasi. Vanligast är dock stroke vilken ofta beror på stress.

– Det brukar framför allt vara personer på höga positioner som arbetar mycket och som stressar mycket, säger Anki Hörnlund.

Fakta om Afasi:

En afatiker har svårigheter att förstå, kunna tala, läsa och/eller skriva. Räkneförmågan kan också påverkas. Däremot är intellektet ofta helt normalt trots att man inte kan uttrycka sina tankar i tal och skrift. Stroke orsakas av en störning av hjärnans blodförsörjning t ex hjärninfarkt (blodpropp) eller hjärnblödning. Traumatiska skador, exempelvis trafikolyckor och idrottskador kan också ge afasi. Afasi är en dold funktionsnedsättning och är därför svår att förstå om man inte har kunskap om afasi.

(Källa afasiförbundet)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista