Erik A Eriksson, riksdagsledamot för Centerpartiet. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Bostadsbidrag från riksdagen

Erik A Eriksson får behålla 250 000 kr i bidrag

1:19 min

Centerpartistiske riksdagsledamoten Erik A Eriksson kommer inte att behöva betala tillbaka de 250 000 kronor han fått i hyresbidrag från riksdagen för en lägenhet där också hans fru bott. Det beskedet har Eriksson har just fått från Centerpartiets gruppledare.

Han anser själv att han inte gjort något fel.

– Det är utbetalning månadsvis för boende i Stockholm, säger Erik A Eriksson. Jag har gjort rätt enligt regelverket och har inga krav på mig.

Erik A Eriksson och hans fru hade just fått barn när Eriksson började i riksdagen för fem år sedan. Det kontor med bäddsoffa som han tilldelades som ny riksdagsledamot dög inte som familjebostad, så de hyrde en lägenhet, som han alltså fick bidrag för från riksdagen. Det blev totalt 250 000 kronor på drygt tre år.

– Jag ställde frågan vid två olika tillfällen om det var ok att hon fanns i lägenheten eller om det fanns några som helst regler som talade emot att någon annan än jag fick vara i lägenheten och övernatta, och om det i så fall skulle beskostas på något sätt. Det skulle det inte. Jag tycker att vi har följt det regelverket som gäller.

Vad tycker du om regelverket?

– Det var bra att jag kunde lösa boendet för min fru och vårt barn den gången. Jag kan tycka att det borde vara mer behovsanpassat. Tillämpningen av regelverket kan man ifrågasätta möjligen mer då, utifrån den här mediegranskningen.

Däremot kommer Eriksson att betala tillbaka de 56 000 kronor han felaktigt fick i bidrag sedan han i höstas fick en lägenhet i Gamla stan av riksdagen, som vi berättade om igår.

Centerns distriktsordförande Daniel Bäckström uttalar sitt fulla stöd för Erik A Eriksson:

– Han har agerat utifrån den information han fått om regelverket. Jag känner fullt förtroende för Erik, inte minst för att han är en person som verkligen vill att rätt ska vara rätt.

Läs också:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista