Kraftbolag upp i hovrätten

Gullspångs Krafts, numera Birka Energis, agerande under översvämningarna i Klarälven 1995 går nu upp i hovrätten för ett avgörande.
Miljöåklagare Stefan Karlmark vill ålägga Birka Energi en företagsbot på 3.000.000 kronor, för att de inte agerade i tid. Åklagaren anser att kraftbolaget hade tillräckligt med information för att förstå att en översvämning var på gång, att de skulle ha tappat Höljesdammen tidigare och varnat allmänheten via räddningstjänsten. Örebro Tingsrätt, som behandlade åtalet i april ifjol friade kraftbolaget med motiveringen att de följt anvisningarna för hur vattennivån ska regleras. Miljöåklagaren överklagade domen till hovrätten och när man nu möts igen presenteras en kompletterande utredning om vilka instruktioner de som styr avtappningen fick under de aktuella veckorna. Om hovrätten utdömer en företagsbot innebär det inte automatiskt att de som drabbades av översvämningarna får ut någon ersättning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista