I helgen går tunisierna till val

1:17 min

I helgen hålls de första fria valen i Tunisien, efter att folkets protester tvingade bort landets förre ledare i januari i år. Egentligen skulle valen hållas i juli, men de blev uppskjutna till i oktober på grund av den kaotiska situationen.

– Jag kunde knappt tro att det var sant när folket reste sig mot orättvisorna och nu tio månader senare så är det val. Det har gått snabbt, säger Amir Dabboussi (S), som arbetar som valfunktionär i valkretsen med de tunisier som bor utanför landet. Under dagen har han befunnit sig i en vallokal i Örebro

– Jag är hoppfull för utvecklingen och framtiden. Det känns jättepositivt.

Det finns många partier att rösta på, men några har enligt uppskattningar större väljarstöd. Enligt Amir Dabboussi är det lite mer vänsterorienterade islamistiska partiet mest populärt och även det som har synts mest.

– Det är öppet för ett demokratiskt och pluralistiskt samhälle och har ungefär 30 procent av väljarstödet. Sedan finns det ett socialdemokratiskt parti som har ungefär tio procent och ett annat progressivt parti som ligger där mellan tio och 15 procent någonstans.