Degerfors

Outokumpu varslar 67

1:31 min

Under måndagen varslade den finska ståltillverkaren Outokumpu 67 av sina anställda på företaget i Degerfors. Totalt planerar man att varsla runt 1 300 anställda, varav 600 i Sverige och 300 i Finland.

– Det är ingen överraskning, under de senaste fyra åren har företaget förlorat åtta miljarder, och då måste man göra något, säger Bjarne Rasmussen, IF Metalls ordförande på Järnverket i Degerfors med cirka 650 anställda.

Just nu råder en vikande konjunktur inom stålindustrin i hela världen. Enligt Bjarne Rasmussen hade man klarat den bättre med en annan struktur i företaget, där order och beställningar sköts från Helsingfors och Bryssel.

– Det är de anställda som drabbas eftersom man haft den här situationen, annars hade man nog klarat stålkonjunkturen bättre. Det som är positivt nu är att vi ändrar om strukturen i företaget så att Degerfors kommer att styras från Degerfors och inte från Bryssel och Helsingfors. Då finns det väldigt stora chanser att kunna ta order och bli lönsamma.

I början av nästa vecka inleder facket förhandlingar kring de 67 varslade, varav 50 är knutna till IF Metall och 17 till PTK. Ingen av dem kommer att behöva lämna företaget inom de fyra kommande månaderna.

– Nu är vår uppgift att minska det här och se till att det blir så bra som möjligt, säger Bjarne Rasmussen.

Zin Jägersand