Swedbank i Kristinehamn slutar med kontanter

1:16 min

Den 4 november slutar Swedbank att hantera kontanter. I Kristinehamn kommer nu en mindre butik istället att ta över delar av kontanthanteringen.

– Vi har tittat på en lösning för våra kunder som kommer in och hämtar växel, och då har vi pratat med den här butiken för att få hjälp, säger Gunbritt Jarnulf Persson, kontorschef på Swedbank i Kristnehamn.

Anledningen till att Swedbank slutar med kontanthantering är att man har en strategi att minska kontantanvändandet i samhället. Kontanter är både en kostnads- och miljöfråga för banken, men det är också på grund av att man vill minska rånrisken. Att delar av bankens kontanthantering nu kommer ligga på en mindre butik ser inte Gunbritt Jarnulf Persson som ett problem.

– Vi ser det som att de redan idag hanterar pengar och det här rör sig om så små summor, säger Gunbritt Jarnulf Persson.

Rånrisken ökar inte när man vet att en liten butik tar över delar av er kontanthantering?

– Jag har full respekt för den frågan, men jag tror inte det. Då skulle vi inte göra det, vi vill ju inte flytta över ansvaret på någon annan, säger Gunbritt Jarnulf Persson på Swedbank.