Kristinehamn

Kommunen vill bli av med fastigheter

1:31 min

Kristinehamns kommun har gått igenom alla sina kommunala fastigheter utom skolorna. Och nu föreslår man i en utredning att 7 000 kvadratmeter ska bort, antingen genom försäljning eller rivning.

– Vi har för mycket lokalytor och vi måste effektivisera det här på något sätt. Förslaget är att vi ska avveckla några fastigheter och att vi ska flytta verksamheten i några fastigheter, säger kommunchefen Anders Dahlén.

– Det går ut på att vi ska skapa tre centra. Ett konstcentrum som ska vara kvar ute på Marieberg. Och så ska vi skapa ett kultur- och aktivitetscentrum i Hacklehemsskolans nuvarande lokaler och så ska vi ha ett administrativt centrum kring kommunhuset. Det är grundfilosofin i det hela.

Ett formellt beslut om vad som ska hända med de berörda fastigheterna, bland annat huset Kvadraten vid Kristinehamns konstmuseum, som man anser vara i dåligt skick och behöver rivas, tas i mitten av november. Går tjänstemännens förslag igenom, så minskar man den kommunala fastighetsytan med 7000 kvm.

Hur mycket man tjänar på det är för tidigt att säga, men trots att planerna kräver en del byggnation också, så tror kommunchefen Anders Dahlén att besparingarna kommer att bli betydande.

– Besparingen i driften kommer att överväga kapitalkostnaden. Det kommer att bli rejäla besparingar. Det kommer att rivas, byggas lite och flyttas, så tidsplanen kommer att sträcka sig från årsskiftet fram till 2015.