Växjö – Färjestad: 1 - 4

FBK tog tredje raka efter seger mot Växjö

De regerande mästarna klättrar i tabellen. Färjestad tog sin tredje raka seger när de bortaslog Växjö med 4-1.

Radiosportens Janne Rindstig tar ut Lagens lirare:
Växjö: Steve Saviano
Färjestad:Mikael Johansson

Färjestad tog ledningen i Vida Arena. Joakim Hillding, som var med och förde upp Växjö till elitserien förra säsongen, styrde snyggt in Magnus Nygren skottpassning till 0-1. Hilldings andra mål och tredje poäng i Färjestad. Samtliga har kommit mot hans tidigare klubb...

Erik Josefsson i Växjö fick en utmärkt chans att kvittera i boxplay direkt efter paus, men centern förvaltade inte det läget. I stället började Färjestad ta över matchen allt mer.

Christian Berglund prickade in 0-2. Minuten senare, 6.49 spelat, tog Janne Karlsson i Växjö timeout - men det hjälpte inte. Färjestads ledning kunde snarare ha varit ännu större efter två perioder, om inte Martin Gerber storspelat i hemmakassen. Bortalaget fick ofta tryck i Växjös zon och vann skottstatistiken klart med 13-6.

Växjös chans att ta sig närmare Färjestad kom tidigt i tredje perioden när Marcus Paulsson drog på sig ett matchstraff.

Fast då kontrade Patrik Lundh in 0-3. Växjö reducerade genom Steve Saviano bara ett par sekunder efter att Färjestad blivit fulltaliga igen. Växjö hade sedan ytterligare två möjligheter att göra mål i powerplay, men Färjestad visade varför de är ett av seriens bästa lag i numerärt underläge. Anders Bastiansen skickade sedan in slutresultatet i tom kasse.

– Det var svårt att väcka de döda idag. Det var först i tredje vi började vakna till. Den riktiga energin fanns inte, säger Växjös tränare Janne Karlsson.

Färjestad tog ikväll sin tredje raka seger och för laget som har haft en så tuff inledning på säsongen är det lite av en lättnad.
– Det är klart att man har mer ro utanför isen också. Men vi satte oss i skiten själva och vi har tagit oss ur skiten själva. Man ska inte ropa hej, men det är klart att det ser ljusare ut, säger Färjestads Magnus Nygren.

 Växjö – Färjestad 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)

Första perioden: 0-1 (12.32) Joakim Hillding (Magnus Nygren, Jonas Brodin).

Andra perioden: 0-2 (5.48) Christian Berglund (Robin Sterner).

Tredje perioden: 0-3 (4.20) Patrik Lundh (Fredrik Sjöström) spel fyra mot fem, 1-3 (6.46) Steve Saviano (Per Hållberg, Erik Josefsson), 1-4 (19.14) Anders Bastiansen (Marius Holtet, Fredrik Sjöström) mål i tom kasse.

Skott: 28-30 (10-11, 6-13, 12-6).

Utv, Växjö: 5x2. Färjestad: 6x2, 1x5, 1 matchstraff.

Domare: Mikael Nord, Arboga, och Morgan Johansson, Ljungby.

Publik: 5 287.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se