Karlstad

Tillståndet fortfarande allvarligt för gasskadade

1:39 min

Läget är allvarligt men stabilt för flera av de sex män som fick föras till sjukhus under söndagen efter ett gasläckage i en buss utanför hotell Gustaf Fröding i Karlstad. Höga halter av kolmonixid i blodet gjorde att de fem senare fick föras till olika sjukhus i landet för att kunna behandlas i tryckkammare.

Fem personer fördes till sjukhus efter att de hittats okontaktbara i en buss vid hotell Gustaf Fröding i Karlstad. Ytterligare en person som hjälpte personerna ut ur bussen behövde vård. Flera av dem vårdades under kvällen i tryckkammare och uppgavs vara allvarligt skadade. 

För en av männen ska läget ha stabiliserats betydligt under natten och han har kunnat prata med sina anhöriga.

Det var 11.20 som larmet kom om att fem personer var okontaktbara. En sjätte person fördes också till sjukhus efter att ha hjälpt till att få ut de skadade ur bussen. 

Enligt polisen kan en orsak till gasutsläppet vara att ett dieselaggregat varit påslaget i bussen under natten.

I så fall handlar det enligt vakthavande befäl Morgan Connedal om någon slags kolmonoxidförgiftning.

– Ett dieselaggregat kan orsaka de här symptomen som personerna har fått, säger han.

Trots det har polisen inte avskrivit brottsmisstankarna. Bussen har förts till polishuset för teknisk undersökning och förhör pågår fortfarande.

Enligt polisen var de skadade personerna i Karlstad för att delta i en motorsporttävling. De fem som fanns i bussen fördes vidare till sjukhus i Göteborg, Uddevalla och Stockholm medan personen som hjälpte dem ut ur bussen hölls kvar för observation i Karlstad.