Ny uppfinning

Evakueringslina ska rädda liv

1:32 min

Karlstadsbon Per Johansson har tillsammans med sina kolleger på företaget Peseq uppfunnit en evakueringslina. Linan gör det möjligt att fira ned sig själv från till exempel en brinnande villa eller ett höghus.

Har du tänkt på vad du skulle göra om det började brinna hemma? Karlstadsbon Per Johansson ställde sig själv den frågan för några år sedan kom fram till att han saknade ett bra sätt att ta sig ut från övervåningen i sitt hus. Nu har han tillsammans med sina kolleger på företaget Peseq uppfunnit en evakueringslina som gör det möjligt att fira ned sig själv från till exempel en brinnande villa eller ett höghus.

Rescueline, som uppfinningen heter, är en klättringssele förstärkt med ett säckmaterial som man drar på sig som ett par vanliga shorts. Selen är kopplad till en lina som man fäster i en vägg i huset. Om det sedan börjar brinna är det bara att ta på sig selen och fira ut sig själv genom fönstret. Det svåra med uppfinningen var att konstruera bromsanordningen som gör att personen som hissar ned sig inte dimper rakt ned i backen. Per Johansson och hans företag har nu två patent på uppfinningen.

– Vi började helt enkelt med att göra prototyper själva, sedan har vi plockat med professionella partner.

Rescueline har funnits ute i handeln sedan årsskiftet och riktar sig till en bred målgrupp, säger Maria Larsson som är VD på Peseq.

– Den kan användas på hotell, kontor, bostadsrättsföreningar, privatbostäder.