Sarrah Abdelrahman - årets Edbergspristagare

1:47 min

På måndagskvällen delades Edbergspriset ut på Karlstad CCC. Årets pristagare är bloggaren och aktivisten Sarrah Abdelrahman från Egypten som får priset för att ha gett unga en röst i kampen för demokrati i revolutionens Egypten.

– Priset betyder att vi är på rätt spår och även om regeringen inte gillar det vi gör så finns det människor där ute som gör det, säger Sarrah Abdelrahman och dedikerar priset till alla egyptier som deltagit i kampen.

Sedan revolutionen bröt ut i januari, har Sarrah Abdelrahman och andra så kallade medborgarjournalister rapporterat via sociala media om händelser på plats. Vilket etablerade nyhetskanaler i sin tur sedan rapporterat vidare om.

Medborgarjournalisternas roll har varit central, men inte helt avgörande för att revolutionen skulle äga rum, säger hon.

Just nu studerar Sarrah media i Montreal. Men det är besvärligt att vara i exil. Läget är allt annat än stabilt i Egypten, att handskas med militärregimen är en helt annan utmaning än den mot Mubarak. Men hon är ändå hoppfull.