Dålig idé med allmän screening

1:32 min

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige. Men att införa en allmän screening är inte aktuellt. Håkan Florin drabbades av prostatacancer men är nu helt frisk.

– Vissa typer av prostatacancer är väldigt lindrig och växer väldigt sakta, många män kan gå med den här sjukdomen i många år utan att den ger några symptom och slutligen dör man av något helt annat, säger Susanna Sandberg är specialistläkare inom urologi på centralsjukhuset i Karlstad.

Varje år upptäcks omkring 10 000 fall av prostatacancer och 2009 dog 2400 män av sjukdomen. I Värmland upptcäktes 2009 284 fall. Men att införa allmän screening för män skulle alltså enligt forskningen leda till överbehandling och onödig oro för patienterna. De som idag rekommenderas att undersöka sig är de som har fall av prostatacancer i släkten, eller som fått symptom som t ex problem med att kissa.

Prostata är en körtel som sitter runt urinröret nedanför urinblåsan. Med åldern är det vanligt att den blir förstorad, så kallad godartad prostataförstorning men även elakartade cancerceller kan växa till sig i prostata. Detta sker oftast efter man fyllt 50. Vid en undersökning görs ett så kallat PSA-prov, där prover tas på på prostata för att se om där finns en ökad halt av prostataspecifikt antigen, PSA. Alla sjukdomar i prostatan kan leda till ökad halt av PSA, alltså är ett förhöjt värde inte alltid ett bevis för att det finns cancer, enligt Socialstyrelsen.

Karlstadbon Håkan Florin upptäckte sin prostatacancer för ungefär ett år sedan. Nu är han opererad och helt frisk.

– Det är elva månaders mardröm som nu är borta.

Håkan Florins prostatacancer upptäcktes av en slump när han för ett år sedan bytte vårdcentral och nu tycker han att vården borde erbjuda allmän screening för prostatacancer.

– Om vården har resurser tycker jag de borde göra det. Men det minsta de kunde göra är att vi blir riktigt informerade. Till exempel genom någon broschyr. Idag kan du hitta en sådann broschyr i något ställ på någon vårdcentral, men då måste du aktivt söka upp den själv.