Foto: Madelene Sandin/Sveriges Radio.
Karlstads stift

Avskedad jurist får skadestånd

Karlstads stift gjorde fel som avskedade en stiftsjurist med hänvisning till att han misskött jobbet, kränkt biskopen samt missbrukat sitt fackliga uppdrag. Arbetsdomstolen går emot Värmlands tingsrätt och har beslutat att ogiltigförklara avskedandet.

Mannen får sammanlagt över en miljon kronor i skadestånd och ersättning för utebliven lön och semesterersättning sedan han avskedades 2007.

Stiftet har gjort gällande att stiftsjuristen i ett flertal avseenden misskött eller inte alls utfört sina arbetsuppgifter, lämnat bristfällig juridisk rådgivning, uttalat sig kränkande om biskopen, förfarit illojalt avseende lönetillägg, brustit i tillgänglighet, förfarit illojalt genom att begära oskäligt mycket facklig ledighet samt missbrukat sitt fackliga uppdrag genom att kritisera stiftet från sin fackliga position.

Stiftsjuristen har bestritt att det har förelegat laga grund för avskedande, alternativt saklig grund för uppsägning, och har anfört i huvudsak att han inte har misskött sina arbetsuppgifter, lämnat bristfällig juridisk rådgivning eller varit illojal mot arbetsgivaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".