Kirurgen Lasse Ohlsson på landstingets Bröstcentrum tycker att väntetiderna till bröstcanceroperationer är lagom. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Bröstcancer

Krav på snabb cancerbehandling

Läkaren: ”Det får inte gå för fort”
1:32 min

Landstinget i Värmland är ett av de svenska landsting som borde bli snabbare på att behandla bröstcancer. Det tycker Cancerfonden som anser att det max ska få gå två veckor från diagnos till behandling, som ofta innebär operation.

I Värmland går det idag ofta två till tre veckor, vilket Lasse Ohlsson, kirurg och ansvarig för bröstcancerkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad, inte ser som ett problem.

– Man ska vara lite försiktig med alltför korta tider, patiententerna behöver lite tid att landa i sitt cancerbesked. Det får faktiskt inte gå för fort. Om en patient säger att "jag ska åka till Kreta om två veckor" så säger jag att åk till Kreta så opererar vi när du kommer hem, säger Lasse Ohlsson.

De senaste åren har omkring 250 fall av bröstcancer upptäckts i Värmland varje år.

Karlstadsbon Marie Wenngren fick beskedet i somras och hon håller med om att man bör skynda långsamt.

– Det är inte fel om det tar några veckor mellan beskedet och operationen, så man får tänka igenom saker och ting. Först kände jag att det här vill jag ha ur min kropp direkt, men sedan pratade jag med läkare som sa att det här är inte en sådan panik att man behöver operera direkt.

Tomas Hedman
tomas.hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".