1 av 2
Marie Wenngren var nöjd med bemötandet hon fick vid sitt cancerbesked i somras. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Kirurgen Lars Ohlsson är mycket nöjd med förbättringarna för bröstvården som landstingets nya bröstcentrum inneburit. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.
Centralsjukhuset

Bröstcentrum kortar väntetiderna

"Det fungerar jättebra"
1:35 min

Det nyöppnade Bröstcentrum på Centralsjukhuset i Karlstad har inneburit förbättringar både för patienter och personal.

Det är lättare för patienter att få kontakt och komma till undersökningar och personalen från olika områden inom bröstcancervården har närmare till varandra.

Patienten Marie Wenngren från Karlstad är nöjd med bemötandet hon fick vid sitt cancerbesked i somras.

– Det fungerar jättebra, säger Marie Wenngren. När man ringde dit och hade någon fråga så fick man snabbt svar. Det kändes som om alla avdelningar låg nära varandra och var man där på en undersökning hos en sjuksköterska så kunde hon ganska snabbt tillkalla en läkare. Man kände sig trygg med det.

I början av 2011 flyttade bröstmottagningen och mammografiavdelningen vid Centralsjukhuset ihop i nya lokaler. Där arbetar bland annat två bröstkirurger, tre mammografiläkare och flera sköterskor. Lasse Ohlsson, kirurg och ansvarig för bröstcancerkirurgi på Centralsjukhuset i Karlstad, är mycket nöjd med hur Bröstcentrum fungerar.

– För oss som jobbar här så är allting samlat på ett ställe, vilket är väldigt mycket enklare och snabbare. Och jag tror patienterna uppskattar det här oerhört mycket. Det är få individer som de träffar och det är lätt att komma i kontakt med oss.

Bröstcancerpatienter har fått något kortare väntetider, men enligt Lars Ohlsson är det framför allt de många kvinnor som har besvär men som inte har bröstcancer

– Där har vi kortat utredningstiderna från två månader till tre-fyra veckor, säger Lars Ohlsson.

Tomas.Hedman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".