Stadsparken i Arvika 14 september 2011. Foto: Andreas Ruuth/Sveriges Radio.
MSB

Stor översvämningsrisk i Karlstad och Arvika

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, pekar ut 14 kommuner i landet med särskilt stor risk för översvämningar. Bland kommunerna finns Karlstad och Arvika.

De 14 kommunerna är Kristianstad, Göteborg, Jönköping, Lidköping, Karlstad, Arvika, Örebro, Köping, Västerås, Stockholm, Uppsala, Falun, Vansbro och Haparanda.

Arbetet med att hitta de mest utsatta kommunerna har gjorts i samarbete med andra myndigheter och flera organisationer.Nu ska det göras planer för hur riskerna ska hanteras. MSB:s kartläggning utgår från de risker för översvämning som är aktuella i dag.

– Det är klart att vi har med i arbetet att havsnivån kan höjas, men ingen kommun är utpekad på grund av det, säger Barbro Näslund-Landermark, expert på naturolyckor på MSB.

Att bygga nära vattnet är vanligt på många håll i Sverige - men inte riskfritt.

-Vi måste ta i övervägande om vi kan fortsätta på det sättet.Vi kan bygga nära vattnet, men på en säker höjd. Vi ska inte bygga på låglänta områden nära vatten. anser Barbro Näslund-Landermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".