Hagfors

Socialstyrelsen sågar flyktinghem

"Det är ju ungdomlig kritik"
1:35 min

Ett hem för ensamkommande flyktingbarn i Hagfors får nu hård kritik av socialstyrelsen. Vid en inspektion berättade boende pojkar om rasism och om rädsla för att tala med personalen.

Det är socialstyrelsen som riktar skarp kritik mot personalen vid Hagfors kommuns flyktingmottagning för ensamkommande barn Briggen, där det idag jobbar nio handledare plus en föreståndare på heltid.

Vid inspektionen framkom det att flera av barnen som är mellan 13 och 18 år inte blir sedda eller hörda trots att de gråter, ett av barnen upplever att personalen inte vill ta i honom och han uppfattar det som rasism eftersom han kommer från Afrika. Lokalerna är också nedslitna och smutsiga och inredningen illa medfaren. Det framkommer också i rapporten från socialstyrelsen att barnen var rädda för vad som skulle komma att hända dem när de berättat för Socialstyrelsen om förhållandena på hemmet där det idag bor 16 ensamkommande barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".