Kassem Haddad gjorde sin resa till Mecka för två år sedan. Foto: Zin Jägersand/P4 Värmland.

Pilgrimer på väg till Mecka

"Det var svårt, man måste ha tålamod"
1:41 min

Under fredagen reser en grupp muslimer från Karlstad till Saudiarabien för att göra sin vallfärd till Mecka. Kassem Haddad från Karlstad gjorde sin pilgrimsfärd för två år sedan.

– När man gör vallfärden är det som att man ska förnya ett avtal mellan sig själv och Gud. Man ska bli en bättre människa och det är något som påverkar mig än idag, säger Kasem Haddad.

Genom vallfärden renar man själen. Bönen är central, men man utför också olika rituella handlingar, som att vandra mellan två berg, offra ett djur och cirkulera runt Kaba, den svarta kuben i den heliga moskén i Mecka. Vallfärden är en prövning i sig.

– När vi kom ner till flygplasen i Riyadh fick vi vänta i tio timmar. Jag kommer ihåg när vi gick runt Kaba, det var väldigt mycket folk och väldigt trångt vilket gjorde mig irriterad. Det ångrar jag idag. Därför skulle jag vilja göra om resan, säger Kasem Haddad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".