Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Karlstad

Universitetet står stadigt

"Karlstads universitet står inte och faller med några fusioner"
1:56 min

Hårdare kvalitetskrav och mindre ungdomskullar gör att regionala högskolor i framtiden kan behöva gå samman med större universitet. Det är i alla fall en lösning som utbildningsminister Jan Björklund vill se. Men på Karlstads universitet har man inga planer på något samgående i nuläget, enligt Åsa Bergenheim, tillträdande rektor vid Karlstads universitet.

– Karlstads universitet står inte och faller med några fusioner. Vi står ganska stadigt som vi gör i dag menar jag. Jag kan inte se att vi befinner oss i något krisläge när vi tittar in i framtiden, säger Åsa Bergenheim.

För bästa möjliga vetenskapliga utveckling krävs en kritisk massa av forskare och forskarstuderande, skriver utbildningsminister Jan Björklund i en debattartikel. Samtidigt kommer antalet 20-åringar minska med en fjärdedel de närmaste sex åren.

Men ett lärosäte behöver inte vara stort för att hålla kvalitet, säger tillträdande rektor Åsa Bergenheim.

– Det är inte den stora miljön som är konkurrenskraftig utan det är den riktigt vassa, entusiastiska och kreativa miljön. Och det kan man också ha på ett litet lärosäte, man kanske inte kan ha lika många miljöer

Trots det utesluter hon inte helt ett framtida samgående.

– Vi är ju inte främmande för den tanken, det kan ju finnas skäl för ett närmare samarbete och kanske en fusion. Det är inget som vi planerar i nuläget, men det är klart att vi måste analysera det riktigt noga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".