1 av 2
Lars-Erik Bäckman på Bäckmans stenhuggeri. Foto: Zin Jägersand/SR.
2 av 2
Betongfundamentet grävs ned i jorden och gravstenen sätts på piggarna. Foto: Zin Jägersand/SR.

Säkrare gravstenar med Värmlandsuppfinning

"Marktrycket håller stenen stadigare"
1:28 min

På kyrkogårdar runt om i Värmland finns det fortfarande ett antal gravstenar som helt saknar förankring. Men på Beckmans stenhuggeri reser man runt i länet för att göra gravstenarna säkrare, det berättar stenhuggare Lars-Erik Bäckman.

– Vi har varit i Karlstad, Kil, Frykerud och vi håller på med Boda just för tillfället, säger han.

Det är de stenar som inte har någon form av ståldubbar, utan står löst på ett nedgrävt fundament, som nu säkras. 

– Då har vi en kompressor och en bergborrmaskin och så åker vi ut och borrar i underfundamentet och limmar fast två rostfria ståldubb och så får vi borra hål i befintliga gravstenen och sätta ihop dem. Då sitter de mycket stadigare, säger Lars-Erik Bäckman.

Riktigt stora gravstenar står av sin egen tyngd, och förr i tiden sänkte man ned stenen så att bara en tredjedel stack upp, vilket gör att de inte välter. Sedan började man använda betongfundament att ställa stenarna på, och på åttiotalet tog Lars-Erik Bäckmans far och farfar fram ett nytt betongfundament som ersatt de tidigare i betong. Fundamentet är testat av Statens provningsanstalt och är nu det enda godkända i landet.

– Det är som ett jordankare och ser ut som ett uppochnedvänt t, och då blir det att marktrycket håller stenen stadigare. Den ska kunna luta 45 grader utan att välta.

Hur läge håller den?

– Den är ju gjord av leca och betong så den ska ju hålla så länge som stenen står på gravplatsen.

Zin Jägersand
zin.jagersand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".