Urban Magnusson från Stora Enso Skog kollar om skogen utanför Borgvik kan vara aktuell för gödsling. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Skogsnäringen

Lönsamt att gödsla skogen

"Ett sätt att skapa tillväxt"
1:37 min

Gödslingen av den värmländska skogen är en lönsam historia, därför fortsätter skogsbolaget Bergvik Skog att gödsla trots konsekvenserna för miljön. Det är en avvägning man måste göra, enligt skogschefen Lars-Erik Wigert.

– Det här är ett sätt att bruka skog för att öka tillväxt och skapa nyttigheter och förnybara råvaror, säger Lars-Erik Wigert som är skogschef på Bergvik Skog, den största skogsägaren i Värmland.

– Det är en avvägning hela tiden och de riktlinjer vi följer är i sig en avvägning. Vi jobbar utifrån de regler som samhället har ställt upp, fortsätter han.

Riktlinjerna kommer från Skogsstyrelsen och det finns även en miljöbalk i lagen att följa. Det handlar bland annat om hur nära sjöar man får gödsla. Det är sånt som Urban Magnusson får ta hänsyn till. Han jobbar med planering åt Stora Enso Skog, som är förvaltare åt Bergvik skog. Vi träffas i skogen vid Sandsjön i närheten av Borgvik, ett område som nu kan bli aktuellt för gödsling.

– Just vatten är vi väldigt noga med och håller ganska stora skyddsavstånd till. Det får inte komma ut något gödsel i vattnet över huvud taget, säger Urban Magnusson.

Som vi berättat tidigare kan konstgödsling leda till övergödning, och forskning visar att lingon- och blåbärsris trängs undan till förmån för gräs. Men Urban Magnusson har aldrig stött på protester mot gödslingen.

– Jag har ju kontakt med både myndigheter och kommuner och det har inte varit något bekymmer än så länge.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".