Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
ISHOCKEY

Tre matchers avstängning för Sevc

Tomas Rundqvist "Det räcker med det straffet"
3:38 min

Färjestadsspelaren Martin Sevc stängs av i tre matcher, det har Disciplinnämnden beslutat. En av matcherna görs om till böter på 20 000 kronor och det betyder att Sevc är spelklar till lördagens match mot Modo.

Det var i matchen mot HV 71 som Sevc dömdes till matchstraff för att ha sagt rasistiska tillmälen till HV-spelaren Daniel Rahimi.

Färjestad accepterar domen och kommer inte att gå vidare i ärendet.

Här följer hela utredningen som Färjestad gjort i ärendet

Färjestads back Martin Sevc ådrog sig ett matchstraff i samband med Färjestads match i Elitserien mot HV 71 2011-10-29.
Efter slutsignal och på väg av isen av den andra perioden uppstod en verbal dispyt mellan Sevc och HV 71-spelaren Daniel Rahimi. Linjemannen gjorde domarteamet uppmärksamma på vad som sagts och i pausen mellan den andra och tredje perioden beslöt domarna att ge Sevc Match Penalty (5+20 min) med stöd av regel  550 e

Domarteamet meddelade båda lagen sitt beslut i pausen. Domarteamet kom överens med ledarna för respektive lag att inte offentliggöra vad Sevc sagt och till vilken HV-spelare, ett beslut som även Svenska Ishockeyförbundets domarchef, Peter Andersson, var delaktig i.

Beslutet respekterades dock inte fullt ut sedan en HV-spelare, delgett en journalist på plats de exakta orden vad som sagts och till vilken HV-spelare de yttrats, vilket naturligtvis fick ett kraftfullt genomslag i media.
Redan kort efter det inträffade benämndes händelsen ”Rasistattacken” på några av de största websajterna.

Ett kraftfullt medietryck uppstod och Färjestad respekterade fortfarande under matchkvällen överenskommelsen om att inte namnge varken motståndarspelare eller vad som sagts. Klubben valde att inte kommentera händelsen.

Påföljande dag beslutade Färjestad att kommentera händelsen, dock fortfarande utan i detalj gå in på händelseförloppet. Klubben beslutade också tillsätta en egen utredning att löpa parallellt med sakens behandling i Disciplinnämnden.

Under dagen kommenterades händelserna i tidningar, web radio och TV av bland andra HV 71:s lagkapten Johan Davidsson (”Något av det värsta jag har hört” - SvT) och Svenska Ishockeyförbundets Tävlingschef, Mikael Lundström (”Det här var över gränsen” – Expressen).
Även Färjestads klubbdirektör Håkan Loob kommenterade händelserna (”Oerhört allvarligt” – SR Sportradion).

Färjestad är genom hela processen oerhört tydligt med att man ser mycket allvarligt på det inträffade och att det i föreningens värdegrund inte finns någon som helst plats för rasistiska värderingar.

Martin Sevc ångrade sitt uttalande och var tidigt i processen tydlig med att han inte har några som helst rasistsiska åsikter eller tankar. Han ångrade djupt det han sagt, men påpekade kraftfullt att han provocerats av HV-spelaren Daniel Rahimi.

 

Utredningen

Färjestad har i sin strävan efter att bringa klarhet i händelseförloppet involverat ett stort antal av de inblandade parterna.
Färjestad har fått händelseförloppet relaterat av
# Martin Sevc – inblandad spelare
# Tränarna Leif Carlsson – Niklas Czarnetzki-Jörgen Jönsson och Erik Granqvist.
# Egna spelare  – som i några fall befann sig i omedelbar närhet av Rahimi och Sevc under hela händelseförloppet.
# Domaren Ulf Rönnmark.
# Linjemannen Fredrik Ulriksson – som gjorde domarna uppmärksamma på vad som sagts på isen.
# Ett flertal representanter för HV 71 på olika nivåer.

Sammanfattning

Samstämmigheten i händelseförloppet är stor – fram till att spelarna Martin Sevc och Daniel Rahimi möts vid mittlinjen på väg av isen.

Martin Sevc har genom Färjestad BK gett sin version enligt följande;

” När slutsignalen går efter period 2 uppstår ett mindre gruff vid hemmalagets mål, en ordväxling mellan mig och Johan Davidsson. Detta avslutas dock snabbt och jag vill lämna isen och åker därför mot spelargången på den motsatta kortsidan.

I höjd med mittlinjen blir jag uppsökt av HV-spelaren #28 Daniel Rahimi som upprepade gånger försöker provocera mig. Jag försöker ignorera honom, men jag känner mig till sist själv provocerad och blir irriterad sedan han på vägen mot spelargången 4-5 gånger till mig säger ”xx”.
Jag uttrycker mig då på det sätt som anges i anmälan.

Linjemannen Ulriksson åker hela tiden bredvid oss båda när vi lämnar isen men har tydligen bara uppfattat vad jag sagt, vilket är mycket anmärkningsvärt då två av mina lagkamrater, som båda befinner sig på längre avstånd från mig och Rahimi än linjemannen, tydligt hör HV-spelaren 4-5 gånger säga ” xx”.

Direkt efter min reaktion på Rahimis provokation lägger HV-spelaren all kraft på att uppmärksamma linjemannen, som tidigare inte vidtagit några åtgärder, på vad som sagts och därmed tvinga fram en bestraffning.

Jag vill starkt understryka att jag inte på något sätt är rasist eller har några som helst rasistiska värderingar. Jag är själv utländsk medborgare och är verksam i ett främmande land.

Jag är givetvis djupt olycklig och oerhört ångerfull över de proportioner som det här har fått. Jag är medveten om att mitt ordval var felaktigt och det ångrar jag och jag vill också här passa på att be de inblandade om ursäkt för mitt ordval.

De omdömen Rahimi enligt vittnen fällt mot Färjestadsspelaren har utelämnats i ovanstående text.
Vi anser det vara ett beslut för HV-spelaren eller dennes klubbledning om man vill offentliggöra vad som sagts spelarna emellan på isen.

Summering:

Hela händelsen har fått alldeles för stora proportioner sett till vad som egentligen inträffat.

Färjestad tar klart och tydligt avstånd från de rasistiska omdömen som har fällts och även vår spelare Martin Sevc är djupt ångerfull och ångrar vad han sagt och vill samtidigt också be om ursäkt för sitt ordval.

Med tanke på det Sevc och hans familj fått gå igenom under de senaste dagarna och det straff som Disciplinnämnden redan utdömt kommer Färjestad inte att ytterligare bestraffa Sevc.

Färjestadsspelaren har medialt pekats ut som rasist (”Rasistattacken”) och har både för egen del och tillsammans med sin familj haft en oerhört jobbig tid genom denna process.

Färjestad och Sevc accepterar Disciplinnämndens straff och kommer inte att gå vidare i ärendet.

Vår uppfattning är att svensk ishockey och sporten är de största förlorarna i det här fallet och förhoppningen är att vi alla lärt oss något av det som hänt de senaste dagarna.

Karlstad 2011-11-01

Färjestad BK

Sture Emanuelsson                   Håkan Loob                                  Thomas Rundqvist
Ordförande Färjestad BK        Klubbdirektör Färjestad BK   Sportchef Färjestad BK

                                                         

mats.fagerstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".