Ulf Karlsson vittne till övergrepp

Den tidigare förbundskaptenen för friidrottslandslaget, värmlänningen Ulf Karlsson, berättar nu att han sett sexuella övergrepp mot barn på idrottstävlingar. Till TV4 Nyheterna Värmland säger han att han sett hur tränare grovhånglat med 12-13-åriga tjejer.

– Jag har varit ögonvittne till hur tränare i ganska hög medelålder grovhånglat med 12-13-åriga tjejer ute på tävlingar, säger han till TV 4 Nyheterna Värmland.

Det är Karlstads kommun, Sisu idrottsutbildarna och Värmlands Idrottsförbund, där Ulf Karlsson är informationsansvarig, som under hösten ska ta upp en rad tabubelagda problem inom ungdomsidrotten. Förutom sexuella övergrepp kommer frågor om homosexuella, bisexuella och transpersoner, tidig specialisering, dopning och anorexiproblem att belysas.

Till den första temakvällen för föräldrar, barn och idrottsledare är Patrik Sjöberg inbjuden för att berätta om sin bok "Det du inte såg".

– Vi upptäcker mer och mer att idrottsrörelsen har en del problem som man gärna inte tar i, särskilt när det gäller ungdomsidrotten. Idrottsledarna är ideella och har jäkligt mycket på sitt ansvar, säger Ulf Karlsson till TT.

– Det skulle vara konstigt om idrottsrörelsen skulle vara befriad från de här problemen. Nästan varannan unge i Sverige har varit involverad i idrotten.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".