Sik. Foto. Hasse Holmberg/Scanpix.

För höga halter dioxin i vänersiken

Sik från Vänern kan komma att försvinna från butikshyllor och restauranger. Vänersiken innehåller nämligen högre halter av dioxin än tillåtet och kan därför inte säljas till konsumenter som lagstiftningen är nu. Det visar en undersökning som livsmedelsverket gjort.

– Eftersom dioxinhalten är hög, fyra gånger över gränsvärdet, råder vi barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta siken högst 2-3 gånger per år, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på livsmedelsverket.


Det finns fiskar som får säljas i Sverige trots att dioxinhalten är högre än EU:s gränsvärde. Det beror på att Sverige sedan 2002 har ett undantag för vissa inhemska fiskar. Det är till exempel strömming samt vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern. Till följd av undantaget kan dessa fiskar säljas på den svenska marknaden men bör inte ätas oftare än 2-3 gånger per år av barn och kvinnor i barnafödande ålder. Sik finns inte med på listan av undantagna fiskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".