Det råder delade meningar om tjuvjakten på varg minskar.
varg

Länsstyrelsen backar om tjuvjakt

"Vi kan inte ifrågasätta rapporten"
1:52 min

Det finns ingen anledning att ifrågasätta Världsnaturfondens rapport om att tjuvjakten på varg minskat med nära 70 procent sedan 2005. Det säger nu Mats Hindström, enhetschef på länsstyrelsen i Gävleborg, efter att en av hans handläggare gått ut och ifrågasatt WWF-rapporten.

- WWF:s rapport tycker jag inte att vi kan ifrågasätta. Forskarna har tagit fram uppgifter och ett gediget material som ligger bakom det där, säger enhetschef Mats Hindström.

Det var i måndags som Daniel Hansson, rovdjurshandläggare vid lännstyrelsen i Gävleborg, gick ut och kritiserade WWF:s rapport om att den illegala jakten på varg minskat med cirka 70 procent sedan 2005. En rapport som sammanställts av dom så kallade Grimsö-forskarna, vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Såhär sa Daniel Hansson om rapporten då:

- Vi reagerade på siffrorna av sänkningen av illegal jakt som Världsnaturfonden presenterade. Det är inte vad vi ser i vår vardag, att dom här incidenterna minskat så så mycket.

Daniel Hansson och en rovdjurhandläggare i Dalarna, Mats Rapp, har tillsammans gjort en sammanställning över dom vuxna vargar som har försvunnit, under oklara omständigheter, sedan 1997. Det handlar om tillsammans ett 70-tal vargar, varav cirka tio i Gävleborg. Daniel Hansson igen.

- Det kan ju vara av naturliga orsaker också, men att alla skulle försvinna på det sättet är inte troligt.

Men frågan är då om länsstyrelsen, och Mats Hindström, litar mer på WWF och Sveriges lantbruksunversitet än sin egen handläggare...

- Jag drar inga såna slutsatser, jag vet att den här WWF-rapporten är gedigen och forskarna har lagt fram sin bild av hur den illegala jakten på varg ser ut. Och sedan finns det orsaker som man kan diskutera om kring varför vi inte återupptäcker varg vid somliga inventeringar, säger han.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".