Torsby/Hagfors

Bråk om räddningstjänst bakom flygstopp

Trafikverket: ”Reglerna har undantag”
1:26 min

Flygplatserna i Torsby och Hagfors saknar flyplatsräddningstjänst, därför vägrar det nya flygbolaget Avies att flyga dit och därför står flyget mellan Torsby - Hagfors och Arlanda stilla sedan i måndags. Trafikverket hävdar att det handlar om kontraktsbrott och har kopplat in sina jurister.

I måndags skulle bolaget Avies ha börjat flyga på linjen Torsby-Hagfors och Arlanda, enligt ett avtal med Trafikverket. Men så blev det inte. Eftersom det inte finns någon flygplatsräddningstjänst i varken Torsby eller Hagfors vill inte bolaget landa där.

– Vi har ett avtal med Avies, som ska trafikera linjen i fyra år framöver. Trafiken kom inte i gång som beräknat, och det beror på delade meningar kring vilken brand- och räddningstjänst som ska finnas, säger Anna Fyrst på Trafikverket.

Från Trafikverket pekar man på att det än så länge finns ett undantag från reglerna om räddningstjänst och det innebär att flyplatser för mindre plan slipper ha fast räddningstjänst.

– Det här diskuteras mellan flygplatser och operatör och vi är naturligtvis också inblandade, säger Anna Fyrst på Trafikverket.

Myndigheten anser att det rör sig om ett kontraktsbrott och har nu kopplat in sina jurister på ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".