AVIES plan trafikerar fortfarande inte Torsby - Hagfors - Arlanda. Foto: Lennart Nordenstein/SR.
Flygstoppet

Trafikverket kan kräva Avies på pengar

Det finns olika grader av viten
1:30 min

Det ser fortfarande inte ut att finnas någon lösning på flygstoppet i norra Värmland. Enligt Johan Holmér, avtalschef på Trafikverket, kan det bli fråga om ekonomiska krav på Avies.

Företaget Avies vägrar att trafikera linjen till Arlanda eftersom bolaget överraskande kräver att det ska finnas brand- och räddningstjänst på flygplatserna i Torsby och Hagfors innan flyget kan komma igång.

– Det finns olika grader av viten som kan bli aktuella i den här situationen, säger Johan Holmér.

Vid operatörsbyte har Johan Holmér tidigare varit med om att det kan strula med nya flygföretag, men inte så mycket som nu.

– Vårt tålamod är naturligtvis av den graden att vi nu vill se ett reulatat av den pågående undersökningen vad gäller brand- och räddningstjänstföreskriften.

Har ni kollat upp vad det är för slags bolag?

– Det ingår i själva förfrågningsunderlaget en rad olika kontrollfrågor som man kollar upp i samband med att man får in de här ombuden.

Och de här bedömde ni som seriösa?

– Vi bedömde att de var godkända för den kravbild som ställdes i anbudsunderlaget för den tidpunkten, säger Johan Holmér.

Och Värmland är inte det enda län där Avies inte uppfyllt förväntningarna. Linjen Pajala-Luleå står också still och linjen Sveg-Stockholm hade förseningar i början. Där har företaget heller inte ställt samma säkerhetskrav som i Hagfors och Torsby. Det rapporterar flera medier.

Läs mer:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".