Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Företag

Konkurserna ökar i Värmland

Antalet konkurser i Värmland ökade med 100 procent i oktober i år. Förra månaden gick 16 värmländska företag i konkurs mot åtta samma månad förra året.

Hittills i år har 128 företag i Värmland gått i konkurs mot 113 samma period förra året, en ökning med 13 procent. I hela landet sjönk antalet företagskonkurser med 1 procent i oktober. Hittills i år har antalet konkurser fallit med 4 procent jämfört med samma period i fjol, enligt statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Det är andra månaden i följd som antalet företagskonkurser minskar trots att tillväxten i svensk ekonomi för närvarande är svagare än normalt och trots den globala ekonomiska oron. I transportsektorn ökade dock konkurserna under månaden.

Antalet konkurser under oktober var 545. Hittills i år har 4 910 företag gått i konkurs. I fjol var antalet 5 095 företag under samma period.

– Hur lång och djup konjunktursvackan blir och vilken påverkan den får beror mycket på den ekonomiska utvecklingen i vår omvärld och inte minst i länderna kring eurozonen. UC:s prognos för 2011 är fortfarande att konkursantalet kommer att sluta i nivå med utfallet förra året, skriver UC:s marknadschef Roland Sigbladh i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".