Soheila Fors vill bryta den sociala isolering som drabbar många invandrarkvinnor. Foto: Lari Honkanen/P4 Värmland.
Karlstad

Invandrarkvinnor får en egen fristad

"Det finns ett stort behov i Karlstad"
1:29 min

Ett tehus som ska vara en fristad för invandrarkvinnor kommer att öppna i Karlstad. Det är Soheila Fors, som ligger bakom tehuset i Karlskoga, som i mars slår upp portarna.

– Det var en journalist på en tidning som berättade för mig att behovet av ett tehus finns i Karlstad också, berättar Soheila Fors.

Det var en vårdag i fjol, efter att en kvinna blivit misshandlad bara för att hon gått på kafé i Karlskoga, som Soheila Fors och hennes man fick idén om ett tehus enbart för kvinnor. Under sommaren sökte hon pengar och i oktober var verksamheten igång.

– Syftet med tehuset är att bryta den sociala isoleringen och samtidigt ge dem kunskap i till exempel svenska, data, att sy och allt som vi har här, säger Soheila Fors.

Just nu letar man efter lämplig lokal i Karlstad och människor som är villiga att hjälpa till.

Men skapandet av ett tehus för invandrarkvinnor har inte varit helt problemfritt. Under det gångna året har Soheila Fors fått dödshot av män som anser att hennes verksamhet förstör kvinnorna.

– Jag är faktiskt inte rädd. Om jag känner fruktan kan jag inte göra någonting och jag tänker inte ge upp, säger Soheila Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".