Riskabelt köpa hus i Thailand

Dyrt och krångligt
1:32 min

Det kan vara riskfyllt att skaffa hus i Thailand, det visar SVT:s Uppdrag Granskning som ikväll handlar om svenskar som på olika sätt gjort dyra och dåliga affärer på grund av krångliga regelverk. Karlstadsföretaget Wiphanai säger att de säljer köpekontrakt på hus i Thailand, trots att det egentligen handlar om hyreskontrakt.

Thailändsk lag tillåter inte utlänningar att äga mark i landet, men det går ändå att som svensk skaffa sig ett hus i Thailand genom att hyra mark eller bostad av en Thailändare. Idag finns flera företag i Sverige som förmedlar bostäder i Thailand, men alla har inte visat sig vara seriösa.

Tv-programmet Uppdrag granskning har träffat svenskar som trott att de köpt ett hus men egentligen fått ett väldigt dyrt hyreskontrakt. Det finns även de som fått köpa sitt hus två gånger eftersom markägaren sålt marken huset står på.

De som skaffat hus via Karlstadsföretaget Wiphanai har enligt programmet inte råkat ut för några problem, men företaget verkar inte ha koll på att det de säljer till sina kunder inte är ett köpekontrakt, utan ett hyreskontrakt.

– Våra kunder använder sig av det här och de är nöjda och det är inte ifrågasatt, säger Dick Pettersson, vd för Wiphanai AB i Karlstad.

Men att det inte finns något köpekontrakt?

– Det är en bra fråga, säger Dick Pettersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".