Birgitta Andersson, verksamhetsansvarig på bröstcentrum. Foto: Malin Björk, P4 Värmland.
Bröstcentrum

En av fem struntar i mammografikoll

"Vi vill hitta cancern tidigt"
1:31 min

En av fem kvinnor väljer att inte göra en hälsoundersökning av sina bröst. Det visar en enkät som Landstinget gjort bland de kvinnor som kallats till mammografi.

Hälsa, ekonomi och lång resa är några skäl till varför kvinnor tackar nej till eller uteblir från mammografihälsokontroll. Det visar den enkät som mammografimottagningen i Värmland gjorde i våras.

I Värmland tackar över 80 procent av kvinnor mellan 40 och 74 år ja till erbjudande om hälsokontroll med mammografi. Hälsokontrollerna görs med 1,5 till 2 års intervall. Totalt besvarade 3 354 kvinnor enkäten. Av dem svarade 103 att de avstod erbjudande om mammografihälsokontroll.

Av de kvinnor som besvarade enkäten var det 3 138 som tackat ja till erbjudandet om mammografihälsokontroll. Majoriteten av dessa kvinnor uppgav att den viktigaste orsaken till att de genomgår hälsokontrollen, var chansen att tidigt upptäcka cancer. Att slippa vara orolig eller ängslig nämns också som orsak.

När man jämför gruppen kvinnor som genomgick mammografi-hälsokontroll med gruppen kvinnor som avstod ses flera skillnader. En högre andel kvinnor som avstod mammografihälsokontroll var arbetslösa, bodde i ensamhushåll, hade 90 km eller längre till mammografi-mottagningen, fanns i den yngre åldersgruppen, 40-50 år, eller hade dåligt allmänt hälsotillstånd.

Flera kommentarer i enkäterna handlar om tydligare information om hur man kan boka om den erbjudna tiden. De handlar också om att många kvinnor drar sig för att ta ledigt från jobbet och resa långt för en så kort undersökning.

--I våra kallelser har vi förtydligat att man kan boka om tiden via webb och telefon. Likaså att det finns tider att boka även på kvällar och lördagar. Förhoppningen är att om kvinnorna själva lätt kan välja sin tid är det lättare att acceptera erbjudandet, säger Birgitta Andersson, verksamhetschef för mammografimottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".