Sjukhusavdelning stängd förra vintern på grund av vinterkräksjuka. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Sjukvård

Vinterkräksjukan har nått Värmland

Enligt landstinget har årets första utbrott troligen brutit ut i norra Värmland. Landstinget tar nu krafttag för att förhindra smittspridningen.

I går samlades över 100 personer från de tre sjukhusen i länet tillsammans med representanter från kommunerna för att diskutera hur smittspridningen ska stoppas.

– Det man kom fram till var att det är viktigt att alla förstår hur smittsam vinterkräksjukan verkligen är. Det är lika viktigt att närstående som kommer på besök förstår hur länge man smittar och har respekt för det. Gemensamma lokaler, toaletter och bemanningssvårigheter vid utbrott uppgavs också återkommande som ett hinder för att förhindra smittspridning under dagens workshop, säger Cecilia Rolandsson på landstinghets kvalitetsenhet.

Anna-Carin Edström, verksamhetsutvecklare för division opererande specialiteter, har fått uppdraget att se över hur Landstinget i Värmland kan bli bättre på att hindra smittspridningen av Caliciviruset, den så kallade vinterkräksjukan.

– Vi måste ha en nollvision när det handlar om patientsäkerhet även om vi vet att det är ett omöjligt uppdrag. Vi tror att det är i vårdens övergångar som vi kan bli mycket bättre, säger Anna-Carin Edström.

– Patientsäkerhetsarbete handlar om att undvika skador i vården. Caliciutbrott är sådant som våra patienter inte ska behöva råka ut för, säger Hälso- och sjukvårdschef Gunilla Andersson.

Bara under perioden januari - mars i år ställdes nästan 30 operationer in på grund av Caliciutbrott på Centralsjukhuset i Karlstad. Det beräknas ha kostat över 300 000 kronor. Och då har man räknat enkelt och inte tagit hänsyn till exempelvis administrativa kostnader, läkares löner eller övriga samhällskostnader som sjukskrivningar.

– Ju bättre vi som medarbetare, patient och anhörig blir med handhygien, desto enklare kan vi stoppa smittspridningen. Det är vi i vården som kan sprida kunskap om detta. Vi kan också spara stora pengar genom att inte ha något utbrott av vinterkräksjukan, säger Gunilla Andersson.

Smittan förekommer främst under vintertid eftersom smittor sprids effektivare i det kalla klimatet och när människor lever tätare tillsammans inomhus. Vinterkräksjukan är ett av de smittsammaste virus som finns.

– En kaskadkräkning innehåller över 30 miljoner viruspartiklar. Det krävs mellan 10-100 partiklar för att smittas, säger Ann-Mari Gustavsson, hygiensjuksköterska på Smittskydd.

Inkubationstiden för magsjuka är 1-3 dygn. En smittad hand kan föra smittan vidare till sju olika kontaktytor. Städningen är alltså en viktig faktor för att hindra spridningen. Rutinerna för handhygien när det gäller vinterkräksjukan är extra noga, här räcker det inte med handsprit.

– Du ska tvätta händerna noga med tvål och vatten. Du ska vara torr om händerna innan du använder handspriten, annars har det ingen verkan. Fukten blir som en spärr för att spriten ska fungera. Handspriten ska också hinna torka innan du exempelvis tar någon annan i hand, säger Ann-Mari Gustavsson.

Smittspridningen av Vinterkräksjukan inom vården är ett relativt nytt problem. Innan sekelskiftet fanns knappt något problem med stängda vårdavdelningar.

– Dels har vi tryckt ihop vår sjukvård och dagisverksamheten där man också snabbt ser utbrott. Viruset i sig har också anpassat sig efter oss, säger Ann-Mari Gustavsson i ett pressmeddelande från landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".