Landstinget

Läkare missade bröstcancer

De senaste dagarna har Landstinget gjort tre nya Lex Maria-anmälningar till Socialstyrelsen.

En anmälan handlar om en kvinna som var öm i vänster armhåla och fick båda sina bröst undersökta med mammografi och ultraljud.

Förändringen upptäcktes och åtgärdades i det högra bröstet. Vid uppföljningen gjordes ingen uppföljning av det vänstra bröstet trots att patienten fortfarande var öm.

Ett år senare sökte kvinnan för en knöl i vänster bröst, bröstet opererades bort och ett år senare har kvinnan cancer i stora delar av kroppen och hon får nu palliativ vård.

Den andra anmälan gäller en man med tidigare depression som kom till psykiatriska akutmottagningen eftersom han mådde sämre.

Vid akutbesöket togs kontakt med specialist inom psykiatri och mannen remitterades sen till vårdcentral för uppföljning.

Vid läkarbesöket på vårdcentralen mådde mannen sämre och telefonkontakt togs med psykiatriska akutmottagningen.

Patienten hade ett flertal kontakter under några dagar och lades sedan in på vårdavdelning för behandling. Under en planerad helgpermission tog mannen sitt liv.

Den tredje anmälan gäller en man i 60-årsåldern som skickades hem från akutmottagningen i Arvika och fick gå med en bruten fot i flera månader.

Mannen var vid flera tillfällen i kontakt med både vårdcentral och akutmottagning, men det var först när han fick träffa en ortoped som det konstaterades att foten var bruten och att fotleden därför behövde stelopereras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".