Många äldre råkar ut för fallolyckor. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Fler skadas i fallolyckor

"Främst äldre som drabbas"
1:35 min

Drygt 1 600 personer i Värmland skadades förra året i fallolyckor och flest skadas i Årjäng, Sunne och Arvika kommuner.

1 059 kvinnor och 566 män i Värmland vårdades förra året på sjukhus på grund av fallolyckor. Det visar nya siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Det är fler och fler som blir äldre och det kan vara en orsak till att man skadar sig mer, säger Inger Mörk, handläggare för äldrefrågor vid MSB.

Procentuellt skadas flest i Årjäng, Sunne och Arvika men andelen skador pga fallolyckor ökar i nästan alla kommuner i Värmlands län och störst är ökningen i Kil, Grums och Kristinehamn.

Den vanligaste olycksorsaken i Sverige är att människor faller och gör sig illa. Bara i fjol orsakade fallolyckor samhället kostnader på 22 miljarder kronor, visar en uträkning som gjorts av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Karlstad.

Det är flest äldre som drabbas men alla kan råka illa ut i hemmet, på trottoaren eller på idrotts- eller arbetsplatsen.

– Det bästa man kan göra är att se till att man har en god kondition och god balans, det minimerar riskerna. Sedan kan man se om sitt hem så att man inte har massa saker som gör att man kan råka illa ut, säger Inger Mörk på MSB.

Förra året avled 1 600 personer i fallolyckor, en siffra som ökat stadigt det senaste decenniet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".