Christina Waxells son Tommy fick till slut ersättning och en ursäkt från skolan. Foto:Torsten Gabrielsson/P4 Värmland.
P4 Värmland granskar skolan

Hennes son mobbades av klasskompisarna

"De slängde in honom i väggen"
1:32 min

Det finns ett stort mörkertal kring hur många skolbarn som utsätts för brott. Det visar P4:s granskning av skolan. När Tommy Waxell gick i sexan på Rudskolan i Karlstad blev han utsatt för misshandel och kränkningar av sina skolkamrater.

Trots polisamälningar och samtal med skolledningen så slutade inte mobbningen. Till slut bytteTommy Waxell skola och familjen flyttade från Karlstad till Forshaga.

Tommy är nu 18 år och har förträngt mycket av skoltiden, men mamman Christina Waxell minns fortfarande.

– De sparkade honom, slängde in honom i väggen, han fick inte vara med, berättar hon.

Familjen flyttade till Karlstad från Dalarna när sonen började sexan och det var då allting började. Tommy fick sömnproblem och personlighetsförändringar, och till slut berättade han för sin mormor att han var mobbad i skolan. Vid ett tillfälle, när det var som värst, fick Tommy sin rygg sönderslagen när han spelade innebandy.

– De sopade sönder hela ryggslutet på honom med innebandyklubbor. Efter det fick han inte gå tillbaka till skolan.

Trots alla sjukhusbesök, polisanmälningar och samtal med skolan så hände ingenting. Och Tommys situation är inte ovanlig. Enligt Brottsförebyggande rådet uppger runt tio procent av alla niondeklassare i landet att de är mobbade i skolan, och ännu fler säger att de någon gång utsatts för våld, hot eller trakasserier, men mörkertalet är stort.

För Tommy slutade trakasserierna i och med att han bytte skola i sjunde klass. Situationen på Rudsskolan granskades av Barn- och elevombudet och 2008 tvingades Karlstads kommun betala skadestånd på 30 000 kronor till Tommy.

– Han har fått ursäkter från skolchefen och han har fått ursäkter från Rudskolans lärare, säger Christina Waxell.

Torsten Gabrielsson
torsten.gabrielsson@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".