Eva-Lis Sirén. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Lärarförbundet

Allt färre vill bli lärare

Andelen förstahandssökande till lärarutbildningen är nere på en alarmerande låg nivå. Det anser Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén från Forshaga.


Den senaste statistiken från Högskoleverket och SCB visar att andelen förstahandssökande nu är 1,2 sökande och alla sökande antas nu till utbildningen oavsett lämplighet. Eva-Lis Sirén säger att Sverige närmar sig en nationell lärarkris och att orsaken är de låga lärarlönerna..

– Om läraryrket ska bli intressant för de bästa studenterna måste månadslönen upp med 10 000 kronor annars väljer unga andra yrken, konstaterar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.  Den svenska skolan genomgår nu en lång rad reformer som riskerar att bli verkningslösa om ingen vill bli lärare. Ungdomar anger de låga lärarlönerna som den främsta orsaken till varför de inte vill bli lärare, enligt en tidigare genomförd undersökning som Lärarförbundet låtit göra.

– Sverige är på väg mot en nationell lärarkris som hotar hela utbildningssystemet. Allt för länge har regeringen och kommunerna stått och tittat på när intresset för läraryrket åkt rakt ner i källaren. Nu krävs omedelbara åtgärder av regeringen och kommunerna för att höja lärarlönerna, säger Eva-Lis Sirén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista