Bråk om rovdjur visar på sociala skillnader, enligt forskare

Norska forskare konstaterar att rovdjursbråk många gånger är symboler för djupa sociala skillnader och maktkamp i samhället. Inte minst mellan stad och land.

Det är forskare vid Norges institut för naturforskning som har undersökt attityder och konflikter i norska kommuner som är berörda av rovdjur som varg, björn, lo och järv.

Sociologen Ketil Skogen, som deltagit i forskningen, menar att konflikterna utspelar sig lika mycket mellan människor som mellan människa och djur.

De rovdjurskonflikter som i dag finns i Sverige och Norge också finns runt om i hela världen.

Den ilska som ofta finns mot myndigheternas hantering av rovdjursfrågan handlar i liten grad om rovdjuren - utan mer om tillit och misstro samt känslor av makt och maktlöshet.

Ketil Skogen menar att befolkningen som lever med rovdjuren in på knuten känner sig förolämpade av dagens politik som medfört att exempelvis varg och björn ökar i antal. För dem är rovdjuren ett hot mot bland annat fårskötsel och rennäring.

En del ser det som om den traditionella ansvarsfyllda livsstilen på landet får ge vika för attityder på frammarsch i expanderande storstäder.

Ketil Skogen menar också att konflikterna handlar om makt, språkförbistring och generationsskillnader. Dessutom om en brytning mellan den traditionella och moderna synen på hur naturen ska förvaltas och därmed också hur rovdjuren ska behandlas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".