Socialt utsatta svårt att få lägenhet

1:36 min

Det är idag betydligt svårare för socialt utsatta personer att få ett förstahandskontrakt på en lägenhet, än vad det var för fem år sedan. En undersökning av tidningen Hem & Hyra, visar att det här gäller nästan alla kommuner i Värmland.

I Karlstads kommun är det här ett mycket stort problem.

--Det har hårdnat, dels i att det inte finns tillräckligt med små billiga lägenheter, dels i att hyresvärdarna ställer ett större krav på dem som ska få bo i lägenheterna berättar Inger Granhagen, chef för vuxenavdelningen på Social och Arbetsmarknadsförvaltningen i Karlstads kommun.

Det är också ett problem för personalen på förvaltningen. Istället för att ägna tiden åt vårdande och stödjande åtgärder går arbetstiden istället åt till att hitta en lägenhet de som kommer och söker hjälp.

– Det här behöver bli en mer samhällelig angelägenhet, fortsätter Inger Granhagen.

Det finns idag en stor konkurrens om lägenheter i Karlstad och bland annat bostadsgarantin till studenter på Karlstads Universitet, gör att det blir ännu svårare att finna små billiga lägenheter.

--Det är ingen annan förvaltning inom kommunen som ser som en prioriterad uppgift att få fram lägenheter till socialt utsatta personer, det handlar istället om att få fler människor att flytta till kommunen, säger Inger Granhagen