Så rustar du din cykel inför vintern

1:13 min

När vintern lyser med sin frånvaro snurrar affärerna fort för cykelhandlarna.
Hos Kenneth Calén på Våxnäs i Karlstad har man fullt upp, inte minst i cykelverkstaden.

Att rusta upp cykeln inför vintern innebär ett och annat däckbyte, men än viktigare är det att komma ihåg cykellampan innan man ger sig ut i vintermörkret.

- Det slarvas väldigt mycket med belysningen. Vad är det för lampa spelar mindre roll, bara den lyser är det bra, säger Kenneth.

Det krävs egentligen inte speciellt mycket merarbete för att kunna använda cykeln även under vintern, menar Kenneth Calén. En vanlig service med ett eventuellt däckbyte är det som behövs. På vintern kan cykeln däremot behöva göras rent oftare, eftersom smuts och det blöta vädret sliter mer på cykelns olika delar. Något värmlänningarna borde bli bättre på.

- Man borde se över sin cykel ett par gånger per år. Då tittar vi över vajrarna och däcken. Vi gör även rent och smörjer exempelvis kedjan. De vanligast reparationerna här hos oss är däckbyten och justering av växlar, säger Kenneth Calén.

Elma Pasalic Göransson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista