Motorsport

Göransson kör Svenska rallyt

6:15 min

STCC-profilen Richard Göransson är helt klar - men Radiosporten kan avslöja att det med stor säkerhet blir två svenska förare i Svenska rallyts värstingklass, WRC.

Den andre svensken, som är nära att avslöja stt deltagande är Patrik Sandell. Båda skulle i så fall köra samma sorts bil, en Mini. Skillnaden är att Göransson hör till Prodrive-stallet, medan Sandell är på gång för BMW, som äger märket Mini.

Patrik Sandell vill köra fler VM-rallyn 2012, medan den fyrfaldige STCC-mästaren Richard Göransson ser det som en engångssatsning att nu tävla i den största klassen inför de enorma folkmassorna i Värmland i vinter.

Göransson gjorde det redan den gångna vintern, och kom då tvåa i den mindre PWRC-klassen, men detta är något helt annat.

– Det här är utan tvekan den största bilutmaningen jag varit med om hittills. Att ge sig ut i rallyskogen och möta motståndare som Sebastien Loeb och Petter Solberg.... Det är ändå rallyts Formel 1, det går i 200 km/tim på sina ställen, säger Richard Göransson.

Som förberedelse för Svenska rallyt tänker Göransson köra Bergslagsrallyt i Ludvika den 14 januari, ett rally i Torsby den 21 januari och SM-rallyt i Uppsala sista helgen i januari. Men dessa rallyn lär köras i en annan bil än tävlingsbilen i VM-rallyt.

Apropå "gäster" i Svenska rallyt återstår att se om Göransson kan matcha Mattias Ekströms tiondeplats från 2005 i den största klassen.

Bengt Skött
bengt.skött@sr.se