Sunne

Makarna Fredriksson tar strid mot sågverk

1:35 min

Bäckebrons såg i Sunne vill bygga ut sin verksamhet. Men makarna Fredriksson, som är närmsta grannar till företaget, protesterar mot planerna. Paret kan nu tvingas flytta från den gård där Carl-Olov bott i 57 år.

Det var för sju år sen det första påstötningen kom från Sunne kommun om att paret Fredriksson kan komma att avhysas från sin fastighet eftersom det kommmit in en ansökan från Bäckebrons såg som vill detaljplanera området söderut till industrimark, detta trots att det finns gott om plats att utvidga verksamheten norrut.

Men i höstas kom det ett brev till makarna från Sunne kommun där det fastslogs att byggnadsnämnden fått i uppdrag att upprätta en delaljplan för Bäckebrons såg som vill utöka verksamheten och som nu kan inlösa makarnas fastighet som är Carl-Olovs hem sen 57 år tillbaks.

Makarna Freriksson och sågverket har tidigare legat i luven på varandra då makarna krävde att Bäckebrons såg skulle sätta upp ett bullerplank eftersom det bra är ett femtiotal meter mellan sågen, vilket sågverket gjorde efter många turer. Det nuvarande ärendet har nu överklagats med hjälp av den idiella organisationen Centrum För Rättvisa som står bakom paret och Carl-Olov Fredriksson med sin maka kommer inte att flytta från sitt hus och sin bygd i Bäckebron där han har sina rötter.

Lennart Nordenstein

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista