Minskad försäljning av penicllin i Värmland

Försäljningen av pencillin minskade med ett par procent i Värmland förra året. I vårt län hämtades det ut 117 penicillinrecept per tusen invånare. Det är klart under riksgenomsnittet.

Penicillin är bra, men det är inte bra om vi använder det alltför mycket. Om man gör det kommer bakterierna att bli resistenta och penicillinet verkningslöst.

Oron för detta ledde till nya riktlinjer för antibiotikabehandling av öroninflammationer och halsinfektioner. Och det har tydligen gett resultat för försäljningen av till exempel Kåvepenin och Ticacillin har minskat i hela landet, inte bara i Värmland.

Förra året skrevs det ut 133 penicillinrecpet per tusen invånare i Sverige, jämfört med 2002 är minskningen nästan sju procent. I Värmland skrevs det 117 recept per tusen invånare, minus 2 procent jämfört med 2002.

Minskningen i procent är inte lika kraftig i Värmland med då ska man komma i håg att läkarna här redan är ganska bra på att inte skriva ut penicillin i onödan.

Statistik från Apoteket visar också att allt färre värmländska barn i åldrarna 0-6 år får penicillin som Kåvepenin och Tikacilin utskrivet, minus 7,7 procent 2003 jämfört med 2002. Också här ligger värmland klart under riksgenomsnittet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".