Världsberömd konstnär smyckar Stora Torget

På hundraårsdagen av unionsupplösningen mellan Sverige och Norge i september nästa år, så står ytterligare ett konstverk klart på Stora Torget i Karlstad. Att det konstverket inte kommer att bli särskilt likt nuvarande fredsmonument, är säkert. Det ska utformas av den världsberömda New York-konstnärinnan Jenny Holzer.

För 1, 8 miljoner kronor , nära hälften betalar Statens konstråd och Kommunen resten får stora Torget i Karlstad en högklassig modern konstinstallation som skall bygga på texter - det är Jenny Holzers signum.
I andra verk hon framställt har det rört sej om något som påminner om ljusskyltar, ljusprojektioner, inskriptioner i skulpturer, på soffor, ja till och med små lappar på parkeringsautomater.Budskapet i konstverket skall blir fred, och fredlig upplösning av en hotande konflikt, syftande då förstås på hur nära det var att det blev krig mellan Sverige och Norge 1905.
Konstnären vill också få hjälp med ursprungstexter från sekelskiftet 18 - 1900

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".