Borrelia

Pionjärer utomlands räddar borreliapatienter

1:37 min

Hundratals människor som lider av kronisk borrelia efter fästingbett får ingen fungerande vård i Sverige. Här blir de misstrodda och feldiagnostiserade. Men på en privatklinik i Norge botas de.

Tusentals människor lider svårt utan att få någon hjälp av den svenska vården. Efter åratal av fruktlösa försök att bli behandlade vänder de sig utomlands och där blir de botade. Men den dyra vården får patienterna själva betala eftersom den inte erkänns av Socialstyrelsen. Där avfärdar man den lyckade behandlingen som farlig och ovetenskaplig.

Varje år får runt 10 000 människor i Sverige borrelia efter att ha bitits av fästingar. Nästan alla söker vård och botas med en kort anitbiotikakur direkt.

Men det är också många som inte söker vård akut utan infektionen får fäste i deras kroppar. De drabbas så småningom av kronisk borrelia. En sjukdom som, enligt Socialstyrelsen, inte existerar. Om en patient inte blir frisk efter en antibiotikakur på max trettio dagar så är diagnosen felaktig, menar Socialstyrelsen. Men i Tyskland och Norge ges antibiotika i upptill ett år och patienterna blir friska.