Flygkonkurser

Paketreselagen skyddar resenärer

1:31 min

Karlstadsbon Behus Khademir är en av många resenärer som drabbats när det spanska flygbolaget Spanair gick i konkurs för ett par veckor sedan.

Behus Khademir köpte sin resa på ett av Resias kontor i Upplands Väsby. Resan bestod av flyg, hotell och fotbollsbiljetter. Resia valde Spanair som flygbolag. Nu när de har gått i konkurs så ville Bahus kolla så att allt var ok med resan. Då påstod Resia att han var tvungen att betala nya flygbiljetter själv.

Bahus protesterade och tyckte att det inte var han som skulle betala dessa biljetter. Resan Behus köpte kostade honom 13 000 kronor och nu skulle han alltså få betala två nya flygbiljetter.

En Paketresa är en resa som bokas vid samma tillfälle och ska innehålla resa och hotell samt ett arrangemang. I detta fallet var det själva fotbollsmatchen.

Enligt Konsumentverket så är en paketresa och charterresa samma sak och därmed är alla som beställer en resa under detta koncept skyddade av paketreselagen.

Lagen ger dig som resenär skydd mot ändringar i din resa och resebolaget där resan är bokad ska hjälpa dig så att du kan genomföra din resa på bästa tänkbara sätt. Eftersom lagen är en tvingande lag, kan inte resebolagen ge konsumenten sämre villkor än det som står skrivet i lagen.

Behus han blir förtvivlad över den information han får och kontaktar då oss på P4 Värmland.

Bo Jakobsson är pressinormatör på Resia, han kommenterar det inträffade med att det är beklagligt att han blivit illa behandlad av Resias personal och att de efter samtalet med P4 Värmland skulle visst betala hans nya flygbiljetter.