West Sweden

Nisser (M) avvaktar granskning

1:26 min

Karlstads kommun har ännu inte tagit ställning till om man ska ställa krav på att styrelsen för West Sweden inte ska beviljas ansvarsfrihet.

Efter P4:s granskning tidigare i vinter har det stormat kring det västsvenska kommunägda EU-kontoret West Sweden i Bryssel. West Sweden har 69 medlemskommuner, däribland kommunerna i Värmlands län och uppdraget är att hjälpa kommunerna att söka EU-bidrag.

Granskningen visade att bara en tredjedel av kommunerna hade fått EU-stöd genom bolaget. Men det som verkligen har väckt reaktioner är de villkor som den förre vd:n Kjell Pettersson hade. Han fick bland annat en trettonde månadslön varje år och en del andra förmåner, till exempel ett dyrt medlemskap i en exklusiv herrklubb.Skattebetalarna fick också betala hans parkeringsböter och på styrelsemötena har det druckits alkohol på skattebetalarnas bekostnad.

I går gjorde Vänsterpartiet i Karlstad ett utspel där man krävde att Karlstads kommun inte ska bevilja ansvarsfrihet för styrelsen i West Sweden.

– Jag blev också upprörd när jag hörde nyheterna om West Sweden men kommunen har ännu inte tagit ställning till om vi ska ställa kravet på att styrelsen inte ska beviljas ansvarsfrihet, säger Per-Samuel Nisser, moderat kommunstyrelseordförande i Karlstad. 

West Sweden har senare i vår ett årsmöte och till det ska Karlstads kommun utse två ombud som ska utses vid kommunstyrelsemötet på tisdag. Då ska det också diskuteras om det ska lämnas någon synpunkt från kommunen på hur West Sweden har skötts.

– En ny styrelse tillsattes för ett år sen och de har satt igång en utredning. Den vill jag se innan jag sätter ner foten och säger vad som är rätt och vad som är fel, säger Per-Samuel Nisser.