Halsbandsligor

Polisen varnar: Ligor lurar äldre

1:36 min

Polisen varnar nu för en ny typ av brottslighet som särskilt riktar sig mot äldre. Det är ligor som specialiserat sig på att stjäla guld och andra värdeföremål från äldre.

Mellan 10 och 30 sådana brott sker dagligen i Sverige. Bland annat i Grums tidigare i veckan. En äldre kvinna blev bestulen på en guldkedja utanför en matbutik i Grums. Kvinnan satt i sin bil när en annan kvinna kom fram och erbjöd henne att köpa ett halsband. Den andra kvinnan satte på halsbandet, och passade samtidigt på att stjäla guldkedjan som är värd över 5 000 kronor.

Personerna drar från ort till ort, och ett vanligt tillvägagångssätt är att man säljer falska guldhalsband till äldre och byter ut dem mot deras äkta halsband.

– Det här är en typ av brott som har blivit uppmärksammad på senare tid i större omfattning än tidigare på grund av att Rikspolisstyrelsen har tillsatt en grupp som ska titta på åldringsbrott i hela Sverige, säger Mikael Hedström, presstalesman på polisen i Gävleborg.

De gör likadant varje gång
Brotten följer varje gång ett likartat mönster säger Mikael Hedström. Tjuvarna bevakar äldre som exempelvis gjort sina bankärenden, går sedan fram och försöker sälja guld till dem.

"Byta halsbandsbrott" kallar polisen det här tillvägagångssättet som sker på öppen gata.

– Det inleds med att man vill sälja guld och det slutar istället med att man byter guldet med de drabbade människorna. Man byter alltså ut guldet och säger till offren att de klär bättre i det nya guldet.

Byter till värdelösa smycken
Men det guld som offret får är naturligtvis aldrig äkta, konstaterar Mikael Hedström.

– Och när de väl har bytt så försvinner de från platsen och kvar står brottsoffren med helt värdelösa smycken.

De flesta av de här bedrägerierna sker i södra Sverige.

– Vi vet att det ofta är personer som är på genomresa genom Sverige. Man arbetar 3-4 personer tillsammans i varje bil och det totalt är det runt 80 personer som arbetar med den har typen av brottlighet. Och tyvärr befarar vi att det här kan öka för det har visat sig att de lyckas väldigt bra i sitt uppsåt att få tag på guldet på det här sättet, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Emil Lundberg
emil.lundberg@sverigesradio.se