Asien

Tsunamivarningar efter skalv vid Indonesien

Ett jordskalv med magnituden 8,7 har inträffat nära Aceh, meddelar indonesiska myndigheter. En tsunamivarning har utfärdats i området.

Skalvet inträffade enligt USGS i USA klockan 10.38 svensk tid, 15.38 lokal tid.

Epicentrum låg 43 landmil från den indonesiska storstaden Banda Aceh.

– För närvarande är magnituden beräknad till 8,7 och det är absolut tillräckligt för att kunna generera en tsunami, konstaterar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Enligt den indiska varningen befaras där tsunamier på upp till sex meters höjd. På Andamanerna och Nikobarerna väntas mindre vågor.

Thailand uppmanar folk längs landets västkust att söka sig till högre mark, rapporterar AFP.

– Skalvet kändes ganska starkt. Elektriciteten är bruten, det råder trafikstockningar för att nå högre mark. Sirener och koranrecitationer från moskéerna hörs överallt, berättar Sutopo, talesman för Indonesiska räddningstjänsten, om situationen i Aceh för Reuters.

Svenska Ving säger sig ha cirka 1 700 gäster i Phuket. Vings personal på plats kände av skalvet.
– Vi skickar nu sms till dem om att en tsunamivarning är utfärdad och att de ska sätta sig i säkerhet bort från strandlinjen och upp mot bergen. Det finns evakueringsrutter som myndigheterna i Phuket själva satt upp så det finns information överallt om vart man ska bege sig vid en tsunamivarning, säger informationschef Magdalena Öhrn.
– Vår personal säger att människor sätter sig i säkerhet och att läget är lugnt. Vi följer nu läget löpande.

Ving har inte fått information om att en tsunamivarning också är utfärdad för Ao Nang- och Krabi-områdena där Ving också har gäster.
– Vi har uppfattat att varningen gäller Phuket, säger Magdalena Öhrn.

TT